Views from the summit – Patumahoe Hill

Video of elevated view – 4.2m above existing summit:

This video was taken by the intrepid Sam Sinclair, while his father steadied the bottom of the 4.2m high scaffold.
It was intended to give a better perspective of the resultant views if an mound was created at the top of the hill.

Why? For those who are unaware a Private Plan Change application is in to extend the existing residential zoned (but cropped) area up to the ridgeline of the hill. The committee of Patumahoe Village Inc, has approached the aspects of planned and intended growth by attempting to mitigate the effects on the rural village aspect, and if possible enhance community facilities and access. In a nutshell, while we may as property owners wish for less growth, as ratepayers we understand the deliberation of local government to utilise existing infrastructure and facilities to accommodate growth.

With that in mind, our submission regarding this application included ensuring that public access to this summit is not only guaranteed with the off-road walkway planned, but summit views protected and enhanced by the resulting built forms by elevating a proportion of the track so that full 360 views can be maintained.

This summit is of ecological significance in planning community spaces – as it is the highest point in the residential area of the village. However, by viewing older maps of the area, it is obvious that the cropping that has taken place has already changed the shape and location of the summit, so the installation of a mound would not have as much of a detrimental effect as if the hill was it’s original form.

As 20m boundary zone must be included whenever developing residential subdivisions in a rural area, to offset the adverse effects of rural production against residential neighbours – and vice versa. The current application has proposed within this 20m buffer, to provide an off-road walkway up and over the hill – connecting Mauku Road to Day Road. We submit that this walkway will be enhanced and more of a community asset if this walkway included an earthern mound that would ensure the views from the summit AFTER the houses have been built. This could be achieved from having an engineered design ready to accommodate the earth moving when the subdivision is implemented.

Panoramic view: At existing ground level with built forms graphics

Panorama of Patumahoe Hill – view from summit at ground level on CleVR.com

Panoramic view: At elevated 4.2m above existing summit

Panorama of Patumahoe Hill – elevated view on CleVR.com

Speak Your Mind

*